Poly kristallijn zonnepanelen
Er bestaan zonnepanelen in alle soorten en maten. Flexibel, in het raam verwerkt of zelfs in dakpannen. Maar meer dan 95% van de zonnepanelen zijn standaard zonnepanelen zoals iedereen die kent. In deze zonnepanelen zitten bijna altijd zonnecellen gemaakt van silicium. Silicium is één van de meest voorkomende elementen op aarde en zit met name in zand.
De zonnecellen van een zonnepaneel vormen de energiebron van het systeem. Zij zetten namelijk de energie in het licht om in elektrische energie. De cellen worden gemaakt van silicium. Het silicium wordt gezuiverd en gesmolten.
In de silicium zonnecellen zijn 2 soorten. Polykristallijn en monokristallijn. Zoals de woorden het al aangeven gaat het om de kristallen in het silicium. Door de manier van het productieproces liggen de kristallen bij mono kristallijn netjes in lijn met elkaar en bij poly kristallijn kris kras door elkaar.

Polykristallijn zonnecellen productie
Om het verschil te snappen is het handig te weten hoe het verschil veroorzaakt wordt. Dit komt door het fabricage proces. Polykristallijn zonnecellen is het simpelste. Het silicium wordt gesmolten tot een temperatuur van 1500 graden en in bakken afgekoeld. Het silicium gaat natuurlijke kristallen vormen zoals we die bijvoorbeeld kennen van ijskristallen. Vervolgens worden een soort grote blokken silicium gemaakt van circa 15 bij 15 centimeter en een meter lang. Uit de blokken worden de cellen gezaagd.
De zonnecel heeft dan zijn vorm maar nog niet de mogelijkheid om energie te produceren. Hiervoor wordt deze eerst behandeld zodat er een positieve en negatieve laag op komt. Vervolgens worden er hele dunne lijntjes metaal op de zonnecellen geprint. Deze dunne lijntjes metaal zorgen voor de energie overdracht en deze worden weer aangesloten op dikkere metalen draden. De zonnecel heeft nu een positieve en negatieve kant. Onder invloed van het zonlicht gaat er een stroompje lopen en dit is de energie die we nodig hebben.